14. Uutta luovat verkostot päätöksenteossa ja sote-palvelujen uudelleenorganisoinnissa

 

Nina Helander, Tampereen teknillinen yliopisto, nina.helander(at)tut.fi

Hanna Lehtimäki, Itä-Suomen yliopisto, hanna.lehtimaki(at)uef.fi

Kati Lehtonen, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES, kati.lehtonen(at)likes.fi

 

Työryhmässä käsitellään julkishallinnon murrosta verkostonäkökulmasta ja huomio kohdistuu murroksen luomiin mahdollisuuksiin. Rakenneuudistukset muokkaavat sosiaali- ja terveyspalveluja ja luovat tilaa uusille sosiaalisille ja toiminnallisille innovaatioille. Myös digitalisaatio muuttaa julkisen ja yksityisen sektorin rajapintaa, herättäen mm. seuraavanalaisia kysymyksiä: Miten digitalisaation avulla saadaan luotua uudenlaisia palveluverkostoja kansalaisille/kuntalaisille? Miten julkishallinnon digitalisaatio vaikuttaa arvonluontiin verkostoissa? Toimintaympäristön muuttuessa julkisorganisaatiot ja yritykset luovat uudenlaisia toimintamalleja, tarkastelevat palvelujärjestelmän rakentamista uusista näkökulmista ja hakevat uusia ratkaisuja palvelutarjontaan aikaisempaa niukemmilla resursseilla.

Verkostotutkimus osoittaa, että sosiaalisten ja organisaatioiden väliset verkostot muovaavat oleellisella tavalla innovaatioiden syntymistä ja päätöksentekoa. Ihmisten välisisissä verkostoissa siirtyy tietoa ja osaamista, ihmisten väliset suhteet yhdistävät organisaatioita ja yrityksiä toisiinsa ja verkostosuhteiden rakenteet estävät tai mahdollistavat uusien ratkaisujen syntymisen ja toimeenpanon.

Työryhmä on avoin työpapereille, joissa käsitellään julkishallinnon murrosta yksityisen ja julkisen rajapinnoilla ja joissa näkökulmana on verkostonäkökulma. Kiinnostavia verkostonäkökulmia ovat esimerkiksi sosiaalisten verkostojen tutkimus, hallinnan verkostot (governance networks), organisaatioiden välisten verkostojen tutkimus, yrittäjäverkostot, sosiomateriaalisuus innovaatiotoiminnassa ja verkostot uutta luovassa (liike)toiminnassa.

Työryhmän tavoitteena on keskustella uusista tutkimusideoista ja muotoutumassa olevista tutkimusaihioista. Työryhmän työskentelymuodoksi olemme valinneet pyöreän pöydän keskustelun, joka mahdollistaa työpapereiden lyhyen esittelyn ja jättää tilaa ajatusten vaihdolle ja keskustelulle.

Pyydämme esittäjiä

- valmistelemaan 1-2 sivun tutkimusesitteen,

- lähettämään sen työryhmän jäsenille etukäteen sähköpostilistalla ja

- tuomaan mukanaan paperikopioita jaettavaksi työryhmään osallistujille

- valmistelemaan 7-9 minuutin lyhyen alustuksen, jossa esitellään tutkimuksen tavoite ja tärkeimmät (tavoitellut) tulokset ja tavoiteltu kontribuutio

Työryhmässä EI pidetä PP-esityksiä, mutta tilassa on fläppitaulu, jota voi halutessaan käyttää esityksessä.