2. Sosiaali- ja terveysalan johtaminen, hallinto sekä tietoperustaisuus

 

Antti Syväjärvi, Lapin yliopisto, antti.syvajarvi(at)ulapland.fi

Sari Rissanen, Itä-Suomen yliopisto, sari.rissanen(at)uef.fi

 

 

Suomalainen sosiaali- ja terveyssektori (sote) käy parhaillaan lävitse mittavaa muutos- ja uudistusvaihetta. Käynnissä olevat ja toisaalta tulevaisuudessa kohdattavat monet haasteet edellyttävät vertaistaan johtamista ja hallintoa suhteessa: palveluiden käyttäjiin, toimialan henkilöstöön, toimialan kumppanuuksiin ja työnjakoon, organisaatioiden kehittämiseen, toimialan erityisryhmien tarpeisiin, hallintotasojen liikkumavaraan, jne. Kokonaisuutta haastaa sekin, että erilaisissa hyvinvoinnin ja terveyden päätöksissä, suosituksissa sekä tulevaisuuden strategioissa tarvitaan tietoperustaisuutta ratkaisujen tueksi. Toisaalta tiedon lisäksi olisi oltava varautumiskykyä ei-tiedostettaviin tai ilkeisiin sote-haasteisiin.

Päivien teeman mukaisesti työryhmässä pohditaan tiedon, tutkimuksen ja ylipäätänsä tietoperustaisuuden mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia eri sote-yhteyksissä. Työryhmän tarkoituksena on kerätä yhteen sosiaali- ja terveysalasta laaja-alaisesti kiinnostunutta tutkimusta ja tutkijoita. Työryhmän paperit voivat asemoitua sote-alan

1) erilaisiin asiakasryhmiin,

2) henkilöstöön, työyhteisöihin ja organisaatioihin,

3) edistämiseen, kehittämiseen ja uudistamiseen,

4) palveluihin ja palvelumuotoiluun,

5) hallintoon ja johtamiseen

6) kunnan ja sote-alueiden suhteisiin sekä

7) kumppanuuksiin, verkostoihin ja alueisiin.

Yllä esitetyt kohdat ovat vain esimerkkejä, joten työryhmään hyväksyttävät paperit voivat asemoitua muillakin painotuksilla. Huomaa, että sote-sektorin nähdään niin julkisiin, yksityisiin, kuin kolmannen sektorin toimintoihin linkittyvänä. Odotamme myös rohkeita ja perinteisiä rajoja rikkoviakin ehdotuksia, papereita ja esityksiä.