6. Tiedolla operointi kunta- ja aluejohtamisessa

 

Anni Jäntti, Tampereen yliopisto, anni.jantti(at)uta.fi

Jenni Airaksinen, Tampereen yliopisto, jenni.airaksinen(at)uta.fi

 

Työryhmässä käsitellään tiedolla operointia niin paikallis-, alue- kuin valtakunnan tasolla keskittyen erityisesti kuntajohtamisen ja kuntakehittämisen, aluekehittämisen ja hallinnon uudistamisen kysymyksiin.

Suomalainen kuntakenttä on elänyt murrosvaihetta koko 2000-luvun ajan, ja viimeistään nyt kaavaillut muutokset tulevat haastamaan voimakkaasti käsityksemme kunnista, niiden roolista ja keskeisistä tehtävistä yhteiskunnassa. Kuntien toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset edellyttävät muutoksia myös kunnissa ja alueilla toimivissa organisaatioissa, kehittämisprosesseissa ja johtamisen käytännöissä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana kuntien toimintaan ovat vaikuttaneet erityisen voimakkaasti valtiojohtoiset rakenneuudistusprosessit alkaen Paras-hankkeesta ja jatkuen kuntarakenne- ja sote-uudistusten moninaisten vaiheiden kautta uusimpaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen. Esimerkiksi näihin hallinnonuudistushankkeisiin samoin kuin erilaisiin kokeiluihin liittyen on tehty paljon tutkimusta ja tuotettu monenlaista tietoa.

Kuntien murros ja tiedon tarve näkyvät isojen rakenteellisten uudistushankkeiden lisäksi vahvasti myös kuntaorganisaatioiden sisäisessä toiminnassa ja erilaisissa aluekehittämisen prosesseissa. Innovaatiotoiminta, kuntalaislähtöisyyden lisääminen palvelujen johtamisessa ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien laajentaminen, poliittisen johtamisen vahvistaminen sekä erilaiset kuntaorganisaation toimintaa uusin tavoin jäsentävät ratkaisut, kuten tilaaja-tuottaja- ja elämänkaarimallin mukaiset organisaatiot muuttavat kuntia sisältäpäin. Nämä muutokset edellyttävät myös uudenlaisten tietovirtojen hyödyntämistä ja tiedon ja tietämisen suhteen pohdintaa myös laajemmin.

Keskeiseksi kysymykseksi nousee, millä tavalla tutkimustietoa voidaan hyödyntää kansallisten, alueellisten ja paikallisten hankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa, ja miten käynnissä olevia uudistuksia ja kuntien toimintaa ja johtamista voidaan tutkia ja arvioida. Lisäksi on olennaista pohtia sitä, miten erilainen käytettävissä oleva tieto muuntuu kehittämisprosesseja ja johtamista tukeviksi tai haastaviksi elementeiksi.

Toivomme työryhmäämme eri vaiheissa olevia tutkimuksia, joissa käsitellään jotakin seuraavista teemoista tutkimustiedon hyödyntämisen ja tiedolla operoinnin näkökulmasta: kuntajohtaminen, aluekehittäminen, osallisuus, kuntia koskevat hallinnonuudistukset, kuntien toimintakulttuurin muutos tai jokin muu teema, joka kiinteästi kytkeytyy tiedolla operoinnin merkitykseen kunta- ja aluejohtamisessa. Tutkimuspapereiden lisäksi tervetulleita ovat myös käytännön toimijoiden esitykset, joissa pohditaan sitä, miten tutkimustietoa on pystytty hyödyntämään ja minkälaisin keinoin hyödynnettävyyttä voitaisiin parantaa. Paperi voi käsitellä valmisteilla olevaa, valmistunutta tai suunnitteilla olevaa tutkimusta, selvitystä tai kehittämishanketta.