Harri Laihonen, Tampereen yliopisto, harri.laihonen(at)uta.fi
Jari Jussila, Tampereen teknillinen yliopisto; jari.j.jussila(at)tut.fi
Timo Lehtonen, Solita, timo.lehtonen(at)solita.fi
Julkisessa keskustelussa ja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa nousee säännöllisesti esiin kysymykset koskien julkisen sektorin tuottavuutta, veroeurojen tehokkaampaa käyttöä sekä kansalaisten hyvinvointia ja tasa-arvoista kohtelua. ”Tuottavuusloikat” ja muut toiminnan tuloksellisuuden parantamisen mallit ovat kuitenkin jääneet usein enemmänkin puheeksi kuin varsinaiseksi toiminnaksi. Tällä hetkellä paljon odotuksia on ladattu digitalisaation ja toisaalta tiedolla johtamisen varaan. Digitalisaatio muuttaa palveluprosesseja, mutta johtamisen näkökulmasta on mielenkiintoista, miten digitalisaation tarjoamia välineitä voidaan hyödyntää johtamisen uudistamisessa.
Tässä työryhmässä pureudutaan kuntapalveluiden tuloksellisuuden johtamiseen kahdesta näkökulmasta. Ensinnäkin tarkastellaan digitalisaation tarjoamia välineitä tuloksellisuusinformaation tuottamisessa. Toisaalta asetelma käännetään tiedon hyödyntämisen tapoihin ja toimintamalleihin, joiden avulla julkisen sektorin tuloksellisuuden johtamisessa saadaan käännettyä uusi sivu.
Digitaalisten välineiden näkökulmasta erityisen mielenkiintoisia teemoja ovat esimerkiksi, tiedon visualisointi, toimijoiden välisten suhteiden ja asiakasvirtojen mallintaminen sekä erilaisten organisaatio- ja sektorirajat ylittävien palveluprosessien suunnittelu ja palvelumuotoilu.
Tuloksellisuusinformaation hyödyntämisen osalta mielenkiintoisia ovat erilaiset tiedolla johtamisen käytännöt ja rakenteet, joilla julkiset organisaatiot mukauttavat johtamistaan mahdollistaen digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet.
Työryhmän kannalta mielenkiintoisia kysymyksiä ovat esimerkiksi:
* Miten digitalisaatio muuttaa johtamista ja miten sen avulla tai mahdollistamana voidaan kohdentaa resursseja tehokkaammin ja vaikuttavammin?
* Millaisia vaikutuksia digitalisaatio on jo tuonut mukanaan kuntakentässä? Käytännön case-tutkimukset esimerkiksi saavutetuista kustannussäästöistä, laadun paranemisesta sekä ennen kaikkea asiakaskokemuksen saralla saavutetuista edistysaskeleista ovat erityisen mielenkiintoisia.
* Miten digitalisaatio mahdollistaa rajapinnat ylittävän yhteistyön ja edistää tuloksellisuuden kehittämistä koko palvelujärjestelmän kannalta?
Työryhmään toivotetaan tervetulleiksi eri vaiheissa olevat niin käsitteelliset kuin soveltavat tutkimukset kaikkiin edellä mainittuihin teemoihin liittyen. Myös edellä mainittujen teemojen ulkopuoliset avaukset julkisen sektorin tuloksellisuuden kehittämiseksi ovat tervetulleita. Työryhmän henki on rajapinnat ylittävä ja pyrkimyksenä on luoda alusta tieteenrajat ylittävälle keskustelulle huomioiden myös käytännön soveltajien näkökulmat.